• ՄԵՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆԸ՝ ՃՇՄԱՐՏԱԽՈՍՈՒԹՅՈՒՆՆ Է

  • Հայ-ադրբեջանական «բոզբաշային» պատերազմ է հասունանում

    Ադրբեջանում հերթական լաչառության պատճառ են գտել…

    Ռուսաստանյան արագ և սառեցված սննդի արտադրության մեջ մեծ համբավ ունեցող «4 сезона» ձեռնարկությունը, սառեցված “բոզբաշ” ճաշատեսակ է վաճառում,որը գնորդին ներկայացվում է որպես հայկական ճաշատեսակ…

    Բաքվում շատ են վրդովված հայերից,որոնք հանդգնել են իրենց «մարմնավաճառային» ճաշը սեփականաշնորհելուց…

    Ադրբեջանական կայքերից մեկն այս առումով իր դժգոհությունը ներկայացնելով և սեփական ընթերցողներին ապացուցելու համար,որ բոզբաշը ադրբեջանական ճաշատեսակ է ավելի լավ բան չէր հնարել,քան թարգմանել էր բոզբաշ բառի արմատը…

    Ազերի-թուրքերը գտնում են,որ «մարմանվաճառային» ճաշ հայերը չեն կարող ունենալ…

    Հաջորդ փաստարկն էլ այն է,որ 1940 թ-ին հրատարակված «Ադրբեջանական խոհանոց» գրքում վերը նշված ճաշատեսակը ներկայացված է որպես ադրբեջանական խոհանոցի բաղկացուցիչ մաս…

    Զավեշտալին այն է,որ ադրբեջանական խոհանոցի մասին առաջին գիրքը գրել են…….չզարմանաք՝ Մեսրոպյանը և Սխիրթլաձեն…

    Չնայած, չեմ էլ զարմանում, քանի որ ընդամենը 26 տարին բոլորած ադրբեջանցի ազգը դեռ գրագետ և բանիմաց ներկայացուցիչներ չուներ,և Մոսկվայից իջեցված այսպիսի հրահանգները կատարելու համար ադրբեջանցիների փոխարեն պետք է անեին այլազգիները…

    Այսպիսով, հայերի և վրացիների շնորհիվ ձևավորվեց նաև ադրբեջանական խոհանոցը, մինչև ադրբեջանցիները չմեծացան և չսկսեցին սեփականաշնորհել հայերի, վրացիների, պարսիկների և այլ ազգերի խոհանոցները և ոչ միայն…
    Իմ սուբյեկտիվ կարծիքով,հայտնի խոհարար Մեսրոպյանը չի սիրել բոզբաշը և դրա համար էլ այն նվիրել է մեր արևելյան հարևաններին…

    Անդևրադառնալով այս «բոզբաշային» պատմությանը «Ադրբեջանական խոհանոցի ազգային ասոցիացիայի» նախագահ Թաիր Ամիրասլանովը հայտարարել է, որ նա տեղյակ է այս դեպքի մասին և այդ ամենում մեղադրել է նույն ադրբեջանցիներին,որոնք չեն գովազդումն սեփական երկրի խոհանոցը…

    Ամիրասլանովը բողոքել է,որ ՌԴ տարածքում գործող շատ ադրբեջանական ռեստորաններում լավաշը ներկայացվում է որպես հայկական հացի տեսակ…

    Իսկ մի անգամ էլ ազերի խոհարարը «սարսափելի» մի փաստի հետ է առնչվել, երբ Ռուսաստանի տարածքում գտնվող մի ադրբեջանցու ռեստորանում հայերը տոնել են Խոջալուում տարած հաղթանակը…
    Իզուր է ազերի խոհարար Ամիրասլանովը բողոքում ՌԴ-ում ապրող համերկրացիներից…Նրանցից շատերը բավական հեռու են ալիևյան քարոզչությունից և զոմբիացած չեն…

     

    Բացի այդ, հասարակ ադրբեջանցին շատ լավ գիտի,որ իր ազգն ընդամենը 98 տարեկան է և բազմադարյան պատմություն չունի՝ ինչպես իրենց ուզում են համոզել որոշ բաքվեցի տկարամիտներ…

    Ազերիները շատ լավ գիտեն, որ ո՛չ լավաշը, ո՛չ բոզբաշը, ո՛չ տոլման և շատ այլ ճաշատեսակներ չեն պատկանում քոչվոր թուրքերին,այսինքն՝ իրենց…

    Բազմաթիվ ադրբեջանացիներ նույն Արցախը իրենցը չեն համարում…

    Երևի հենց նրանցից է նաև այդ ազերի ռեստորանատերը, ով թույլ է տվել իր ռեստորանում տոնել Խոջալուի կրակակետի ոչնչացման տարեդարձը…
    Խղճուկ թուրք-ազերին չի ուզում հասկանալ, որ այն ինչ ինքն իրենն է համարում շատ վաղուց տերեր ունեն, քանի որ 11-12 դդ-ում այստեղ հայտնված թուրքը,իսկ 1918 թ-ին «ծնված» ադրբեջանցի ազգը արարիչ և ստեղծագործող չէ..Նրանց մենաշնորհը թալանն է,սպանդ կազմակերպելը և ոչնչացնելը…
    Ի դեպ,ժամանակն է,որ վերջապես ձերբազատվենք ճաշատեսակների և ոչ միայն ,թուրքական անուններից,որոնք սկսել են արմատավորվել թուրքերի և պարսիկների տիրապետության տարիներին…

    Դրանք ունեն իրենց իրական և ավելի հին՝ հայկական անվանումները… Վառ օրինկաը՝ Արցախն է…

     

    Գագիկ Համբարյան
    facebook tweeter vkontakte odnoklassniki
  • Վերջին թարմացումները

  • Օրացույց


    « October 2017 »
    Mo Tu We Th Fr Sa Su
                1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31